Suså Festival - Vindue mod Danmark

 

Susaa Front

I Athelas Sinfonietta er vi glade for at samarbejde med festivalarrangører i DK.
Vi er ekstra glade, når vi kan være med til at fejre at en festival har vist sig så livskraftig, at den kan fejre 25-års jubilæum, som Suså Festival kan i år.

Athelas åbner Festivalen fredag d. 1. september kl. 16.00 og spiller endnu en koncert kl. 19.00.

Ved de to koncerter præsenterer vi et bredt udsnit af ny og nyere (som man kalder det, når det ikke er helt nyt) musik af 7 danske komponister af ret forskellig observans. 3 af dem hedder Christensen til efternavn, men det betyder ikke at de lyder ens. De andre hedder Holmen, Hegaard, Rasmussen og Nielsen.

Tidens danske musik er uendelig facetteret – der er traditionalister og eksperimentatorer, der er excentrikere og individualister, som udvikler sig støt og roligt  fra værk til værk og der er en ny generation på vej, der er optaget af koncertsituationen eller inddrager performance, lys, skulptur, video med meget mere, så man skal være meget opmærksom for at opdage at man er til koncert.

Ved denne lejlighed præsenterer Athelas værker der bekender sig til traditionen med at et musikalsk værk i denne er skrevet ned på noder og findes i et partitur som en række musikere og en dirigent forsøger at give klingende gestalt.

At komponisterne så indenfor den tradition slår ud med arme og ben og ører og presser mulighederne til det yderste er som det skal være og som det altid har været. At denne tradition også stadig kan generere fin og vedkommende musik, der både kan være traditionel, moderne eller tilsyneladende helt ude af enhver kontekst er vel næsten ikke nødvendigt at nævne. Hvilket det så alligevel er når det nu nævnes …

Ingen koncert på Suså uden en uropførelse og i år er det det værket Vertical Thoughts af Lars Hegaard, der spilles for første gang. Værkets titel giver associationer til det Albert Dam´ske begreb "Den lodrette beståen", hvilket på sin vis gør al snak om tradition unødvendig, da alt nyt står på ryggen af det foregående.

Mogens Christensen har skrevet en lille charmerende concertino Chateau d´etoiles (Stjerneslottet) for klaver og 10 instrumenter og her er Athelas pianist Manuel Esperilla solist. Værket indspilles i øvrigt til udgivelse på CD i september måned.

Karl Aage Rasmussen fylder 70 i år og Athelas fejrer ham ved en koncert d. 15. oktober. Vi tyvstarter lige fejringen ved at præsentere et af hans drømmeværker "Webs in a stolen dream".

Svend Hvidtfelt Nielsen hører vi for lidt til og alene derfor har vi sat hans værk "Sang for klaver og ensemble"  på programmet

Jexper Holmen går sine egne veje i musikken.  Hans værker er ofte båret af een konsekvent gennemført ide og han har ved en lejlighed sagt at han opererer med tre slags musik: den præ-katastrofale, den katastrofale og den postkatastrofale. Lytteren må selv afgøre i hvilken af bunkerne værket "Attempt" falder

Simon Christensen er, måske uden at ville være det, en outsider, der følger sine egne ideer, til tider helt ud i det ekstreme, som når han f.eks. i en timelang strygekvartet kun sætter musikerne til at spille på de løse strenge – der til gengæld er stemt i delikate mikrointervaller. Resultatet er fascinerende! Hans Octet er et lidt tidligere værk, der står i tydelig gæld til komponister som Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Ole Buck. Et dejligt firkantet værk!

Christian Winter Christensens "In my presence" leger med tilstedeværelsen af komponisten I komponistens værk. I løbet af værket trænger musik af Dufay langsomt men sikkert igennem så er det musik af CWC eller bruger han Dufay (hvis musik CWC selv synger sammen med samples af et kor i højttalerne) til at komme til syne( til-høre) i sin egen musik?

PROGRAM

Fredag 1. september kl. 16
Sted: Grønnegade, Ny Ridehus

"VINDUE MOD DANMARK"
ATHELAS SINFONIETTA
• Mogens Christensen: Chateau
• Lars Hegaard: Vertical Thoughts
• Karl Aage Rasmussen: Webs in a Stolen Dream
• Svend Hvidtfelt Nielsen: Sang for klaver og ensemble

JUBILÆUMSRECEPTION

Fredag 1. september kl. 18
Sted: Grønnegade, Ny Ridehus

SIGNE ASMUSSEN & ERIK KALTOFT
• Tage Nielsen: Fem sange
• Per Nørgård: Nocturner
• Svend Nielsen: Sange

Fredag 1. september kl. 19
Sted: Grønnegade, Ny Ridehus

"VINDUE MOD DANMARK"
ATHELAS SINFONIETTA
• Jexper Holmen: Attempt
• Simon Christensen: Octet
• Chr. Winther Christensen: In my Presence

Læs mere på

http://www.susaafestival.dk/

 
StatKunstF Logo DK

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen
Esromgade 15, 2407 - DK-2200 København N
CVR: 26598125
Copyright © 2013 Athelas